Det fleste har hørt om hydraulik, men hvad er det egentligt, og hvornår bruges det?

Når man taler om hydraulik, er der tale om at overføre kraft via en væske – som i de fleste tilfælde består af olie. Hydraulikken benyttes, når en maskine skal lave en bevægelse, altså løfte, presse, sænke, trykke, dreje etc. Så når du kigger på en gravko i færd med at arbejde, en lastbil med tippelad eller pap-presser i færd med at trykke pap helt fladt, så er det hydraulik, som arbejder.

Betyder det, at det kun findes på en stor skala? Nej. Der gøres brug af hydraulik i f.eks. nogle slags bremsekabler og lignende.

Rent teknisk fungerer hydraulikken via trykvæsker i rør / beholdere. Det fungerer via en motor, som gør at en pumpe kan suge olie fra et oliekammer. Der skabes så et olietryk, som ledes til ventiler og videre til hydraulikcylinderen. Hernæst sker rotationen, løftet, presset etc.

Hydraulik kan klare virkeligt tunge løft på flere hundrede tons, men det er cylinderen, som afgør styrken. Derfor kan der sagtens bygges til en større kraft, hvis der er behov.

Når man har at gøre med hydrauliske maskiner, er der mange slanger, ventiler etc. involveret. Det stiller naturligvis krav til en løbende reparation af hydraulik, hvormed systemerne holdes vedlige, så de er driftssikre og klar til at yde til arbejdsopgaverne.

De fleste virksomheder, der har maskiner med meget hydraulik – f.eks. vognmænd, entreprenørvirksomheder etc. – har faste serviceaftaler, så deres maskiner holdes ved lige. Den type aftaler sikre, at der hurtigt kan fejlfindes og udbedres fejl, da det kan være meget dyrt at have en maskine, som holder stille midt på arbejdsdagen.

Er du en af disse virksomheder eller en tilsvarende type, vil vi derfor anbefale, at du finder en stærk partner, som kan hjælpe med at efterse jeres hydrauliksystemer og holde dem køreklar. Overvej gerne en lokal ekspert, så du har let til komponenter og generel service.