Det er de færreste, der køber et hus uden at låne penge til det. Så hvis du står og har fundet drømmehuset, er det sandsynligt, at du også skal optage et lån til din bolig. Hvis det er første gang du skal gøre det, kan det være en forvirrende proces, for hvilket lån skal du lige vælge?

Inden for boliglån er der et væld af forskellige muligheder. Alle vil ikke blive nævnt her, da listen ville blive for lang, men overordnet taler man om tre forskellige typer lån:

  • Lån med fast rente

  • Lån med variabel rente

  • Lån med afdragsfrihed

Fastforrentet lån

Ved et lån med en fast rente er du sikret mod eventuelle rentestigninger. Ved et fastforrentet lån betaler du nemlig altid den samme rente ved hver termin. Denne type lån er derfor rigtig god i situationer, hvor man forventer, at renten vil stige eller til dig, der bare helst ikke vil bekymre sig om rentestigninger.

Du skal dog være opmærksom på, at selvom lånet er fastforrentet, betaler du ikke nødvendigvis den samme ydelse hver måned. Man betaler nemlig også et bidrag ved hver termin, som til gengæld godt kan variere.

Variabelt lån

Et variabelt lån er det modsatte af et fastforrentet lån. Ved denne type lån er du nemlig ikke sikret mod rentestigninger. Dette er dog ikke nødvendigvis en dårlig ting. Hvis man forventer en faldende rente, kan det være meget fordelagtigt med et variabelt lån. Hvor tit renten på lånet ændrer sig, afhænger af lånet man har valgt at optage.

Men husk, at der altid er risiko forbundet med variable lån, da du som nævnt ikke er beskyttet mod rentestigninger. Man kan også vælge at tage et variabelt lån med renteloft, som koster lidt mere end et almindeligt variabelt lån. Ved denne type lån er du beskyttet mod rentestigninger til en vis grænse.

Lån med afdragsfrihed

Du kan også optage et lån med afdragsfrihed. Det kan være fordelagtigt, hvis du eksempelvis ønsker at have fokus på din pensionsopsparing for nu eller på afvikling af en anden gæld.

Ved et lån med afdragsfrihed laver du nemlig en aftale med din bank om ikke at betale af på dit boliglån i en bestemt periode. De afdrag du ikke betaler i din afdragsfrihedsperiode, bliver naturligvis lagt på i den anden ende.

Et sidste godt råd til dig

Til sidst får du lige et godt råd med på vejen.

Det kan til enhver tid anbefales at tage kontakt til en bankrådgiver – især, hvis du stadig er i tvivl om, hvilken type lån du skal optage. Bankrådgiveren kan hjælpe dig godt på vej, og gå mere i dybden med de forskellige muligheder.

På denne måde kan I, i samarbejde finde det mest optimale lån for dig, så du kommer bedst muligt fra start i dit nye boligkøb.