På en eller anden underlig og næsten magisk måde kan mad pludselige smage helt vidunderligt, hvis man selv har lavet det. Det er der mange mennesker, der kan nikke genkende til. Mad kan pludselige smage helt særligt godt, hvis man selv har været i køkkenet og bruge tid på at lave det. På samme måde, kan man opleve at være ekstra glad for et smykke eller lignende, hvis det er noget, som man selv har været involveret i enten at producere eller sågar at finde. Et klassisk eksempel på ovenstående er, hvis man finder noget rav. Det kan man eksempelvis bruge til at putte i en halskæde, som ligesom med maden, pludselige vil kunne føles ekstra pæn. Lyder det som noget for dig, kan det kun gå for langsomt med at komme på ravjagt. Se mere her.

Hvorfor?

Hvorfor det hænger sådan sammen, er svært at sige. Hvorfor mad kan smage bedre og et smykke virke pænere, giver ingen mening, men er alligevel et faktum. Og det er ikke enestående eksempler. Sportsudøvere vil også kunne nikke genkendende til, at det er langt sjovere at vinde en kamp kneben, hvor man har været på banen, end det er at vinde en kamp kæmpestort, hvor man slet ikke har været på banen. Fællesnævneren for alle de nævnte eksempler er, at man har bidraget til slutproduktet – man har en del af æren. Det er nok i virkeligheden vigtigt for mennesker at føle, at de er en del af noget og er med til at skabe noget. Sagt på en anden måde: hvis mennesker aldrig føler, at de er med til at give noget og med til at skabe nogen resultater, vil de hurtigt føle en vis mangel i hverdagen. Det er altså helt naturligt, og i virkeligheden super godt, at synes lidt mere om ens egen mad.