Har du nogensinde tænkt over, hvad det egentligt er, du kigger på, når du bevæger dig ind i en af de mange skønne kirker, der findes i Danmark? Det vil vi fortælle dig her!

Våbenhuset – velkommen til

Når du træder ind i kirken, skal du igennem våbenhuset. Navnet er således, fordi det var her, man i gamle dage kunne hænge sine våben, før man tog skridtet ind i det hellige. Det er en stor del af symbolikken, at man afvæbner sig de ting, som ikke hører sig til i en kirke og når man skal ’ind til gud’. I dag har våbenhuset stadig en funktion. Der er næppe nogle, der bærer våben med sig i kirken, så derfor er våbenhuset blevet til en form for entre, hvor man kan hænge overtøj. Tit vil der desuden være et toilet herude.

Kirkeskibet

Det store og primære rum i kirken kaldes for kirkeskibet. At det kaldes et skib, er ikke helt tilfældigt, da skibet er en metafor for at være på en rejse. Altså livets rejse.

Orgel

Ja, kirken har naturligvis et orgel, som hører sig så smukt til de mange salmer og sange. Orglet er vigtigt, da det hjælper kirkegængere med at finde til rette i sangene, men også markere, når der skal ske noget.

Prædikestolen

De danske kirker har nogle helt enestående og fantastisk smukke prædikestole. Det har været sådan siden reformen. Stolen har det formål at gøre præsten tydelig og sørge for at han eller hun kan tale ud over hele forsamlingen. Husk på, der var ingen mikrofoner i gamle dage.

Alteret

Alteret findes i den del af kirken, som kaldes koret. Det er det helligste sted i kirken og vender som regel mod øst (fordi kirken som skib sejler mod øst).

Det er foran alteret, at nadveren finder sted.

Kirkeklokken

Vores kirkeklokker er faktisk utroligt velbevarede takket være specialvirksomheder, der holder klokkerne smukke og funktionsdygtige. Mange kirker mistede faktisk deres klokker under krige, hvor de blev smeltet om til kanonkugler!

Men de fleste danske kirker er nu i dag fortsat udstyret med en kirkeklokke, som ringer ved solopgang og solnedgang samt kalder til gudstjeneste (og kan markere andre ceremonier som bryllupper og begravelser).